Sivut

6. joulukuuta 2013

Onko 20 vaippaa liioittelua?

On. Tee kaksitoista, sanoi mies. Ja minä tein.


Sarjatyönä noita on mukava tehdä. Sarjatyönä ja pätkätyönä. Tarranauhat leikkelin yksien päiväunien aikana, kankaat toisena päivänä. Useampana iltana ompelin, kun Vilpuri nukahtaa yöunille puoli yhdeksän kieppeillä ja herää syömään puolen yön tienoilla. Tykkään kovasti rutiineista ja siitä että asiat toistuu samalla tavoin. Ommellessa kuuntelin YleX:ää (lempparikanava), josta ompeluaikaan tuli Yle Puheen uusintoja. Erityisesti Docventuresin Äitiys-aihe oli mielenkiintoista kuunneltavaa.

On rentoa ommella, kun tietää että tulee sopivan kokoisia ja hyviä. Kaava on Kestovaippayhdistyksen ohje, jolla tein aiemmin jo pari vaippaa. Sivut ei tällä hetkellä toimi, joten en voi linkata ohjetta.

Kankaat on Myllymuksuilta. Ulkouoli PULia, sisäpuolella coolmaxia. Tykkään käytön perusteella siitä enemmän kuin kuivaliinaneuloksesta, joka on aiemmista vaipoista nyppyyntynyt kenkusti jo parissa kuukaudessa (saatoin kyllä laittaa sen aiempiin vaippoihin väärin päin). Myllymuksuilla on kiva valikoima yksivärisiä PUL-kankaita, mutta värit ei vastaa ihan todellista. Tuotekuvissa värit on voimakkaampia ja syvempiä kuin oikeasti, ainaskin minun silmään. Plussana sanottakoon, että ilmaisia PUL-paloja on ollut paketissa aina reippaalla kädellä annettuna (niitä voi valita tilaukseen mukaan).


Nyt vaippoja on se määrä, että vaippapyykkiä pitää pestä 3-4 päivän välein (aiemmin joka toinen päivä) ja saa koneen ihan täyteen! Imuja pitää vielä ommella, mutta niillä ei ole kiirettä. Vaipat on L-kokoa, jota on pidetty ihan alusta asti. Ensin lonkkalastan päällä. Lastan pois saamisen jälkeen vaippa oli jo sopiva. Kyselin kokeneemmilta ja kertoivat, että parikuukautisesta yli vuosikkaaksi on vaippa mennyt. Meidän vaippabepa on nyt noin 7 kg, ja vaikka vaippaan jää reippaasti tilaa, se istuu reisistä ja vyötäröltä, eikä ole kertaakaan falskannut.

Yhden vaipan kankaat maksoi 3,53 e, kuminauhaa ja tarranauhaa oli jo valmiina. Ei paha hinta! Vaippakaupoista voi ostaa pienemmäksi leikattuja PUL-vaippapaloja, joista yhdestä saa yhden vaipan ja hintaa on 5-6 euroa. Eikä siinä ole vielä edes sisäpintaa. Minun vinkki on, että kannattaa ostaa täysleveää (150 cm) kangasta 60 senttiä, niin siitä saa viisi vaippaa ja hukkapaloja ei juuri jää:


Näistä tuli kyllä herkullisisia! Laitoin noita tägejä vähän ilmettä tuomaan. Ompelin merkin tarranauhan alle, niin ei tullut ylimääräisiä reikiä kosteussulkukankaaseen. Jos joku sanoo, että kestovaipat yäk niin minä näytän tämän kuvan! ;)

11 kommenttia:

 1. Oih, onpas kauniita ja herkullisen värisiä vaippoja!

  VastaaPoista
 2. Ihana värisuora vaippoja <3 Tuo on aika hyvä määrä, meillä oli kamalasti enemmän, kun vähän innostuin...

  VastaaPoista
 3. Mikä on sun tekniikka reisikuminauhojen ompeluun? Mulla niistä tulee liian löysät, ja vaikka toinen onnistuisi niin ainakin toinen jää löysäksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompelen kumpparit kuminauhakujaan, niin kuin tuossa mallissa tehdään selän taakse täyttöaukon kohdalle pul-kankaan puolelle kuminauhakuja. Merkkaan ensin kuminauhaan oikean pituuden tussilla (17 cm näissä reisikuminauhat), mutta en katkaise vielä kuminauhaa. Vaippa on siis oikein päin tässä vaiheessa. Ompelen kuminauhan pään kiinni merkin kohdalle edestakaisin, pidän kumiauhan tiiviisti sivusaumassa kiinni, ompelen kujaa kuminauhaa venyttämättä. Kun olen päättymismerkin kohdalla, kiristän kuminauhan niin että tussimerkki tulee päättymismerkin kohdalle, ja ompelen edestakaisin. Kieli poskessa saa tehdä, mutta noin on tullut sopivat reisikumpparit. Kokeilin yhteen vaippaan kuminauhan siksakkaamista kolmipistesiksakilla saumavaraan, mutta en tykännyt. Toivottavasti sait selvän tästä selityksestä, kysy vaan jos jäi kysyttävää! :)

   Poista
  2. Eli siis et siksakkaa kiinni vaippaan, siltä tuo vähän näyttikin. Olen koittanut siksakata kun osassa ohjeista on niin, ja se ei oikein tunnu toimivan... Kiitos vastauksesta. :)

   Poista
 4. Vautsivau :) Hieno värisuora kyllä. Mistä olet tilannut nuo laput joissa signeerausteksti? Se tuo siistin loppusilauksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) http://www.minanamnband.se

   Poista
 5. Ei todellakaan ole liioittelua :D Meillä on ehkä n. 30 vaippaa ja siitä puuttuu vielä ne 6 jotka on elokuusta asti tehnyt matkaansa meille (tilasin ebaysta ja ne jäi matkalle)

  VastaaPoista
 6. Kestot mitään yöks ole. Meillä mieskin miettii et miks ihmeessä ihmiset ei käytä kestoja kun ne on paljon parempia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Kai voi sanoa, että kestoilu on silloin onnistunut, kun miehetkin on tuota mieltä. ;)

   Poista

Kiitos sanoistasi!